pannonhalmi művészeti fesztivál

2017. augusztus 25-27.

Beszámoló

2017 utolsó augusztusi hétvégéjén, a 13. alkalommal megrendezett Arcus Temporum fesztiválon a Főapátság falai körülbelül 125 előadó és 1600 látogató számára nyújtották a „Közös ház” élményét – ez a mottója az idei évben meghirdetett kulturális évadnak, amely a reformáció 500. évfordulója köré szerveződik.

A zenei programot Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetők állították össze, a fesztivál igazgatója Dr. Dejcsics Konrád OSB.

Hagyományteremtő módon zenei és a képzőművészeti programokat az idei évben sikeresen egészítették ki az irodalmi események, ami által új behatásokat és élményeket szerezhettek látogatóink. A tavaly indított spirituális programok elmélyítették a kapcsolatot a közönség és a vendéglátó bencés szerzetesség között. A Pannonhalmára jellemző, magas szintű gasztronómiát beemeltük a fesztiválprogramba. Az előadóknak és a közönségnek így nem csak a zenei programokon volt lehetőségük találkozni, hanem az irodalmi, spirituális és gasztronómiai eseményeken személyes párbeszéd alakult ki a Főapátság közösségi tereiben.

A fesztiválon készült fotókat a Galéria menüpont alatt tekinthetik meg véletlenszerű összeállításban. Rákattintva a fotó nagyobb méretben, színesben is látható, a grafikus mezőre kattintva pedig kicserélődnek a képek. Fesztiválunk fotósa ebben az évben ismét Hajdú D. András fotográfus volt. A sajtóvisszhang menüpont alatt az online sajtóban megjelent híreket böngészhetik.

Köszönjük, hogy idén is velünk voltak, és várjuk vissza Önöket 2018-ban, az Arcus Temporum XIV – Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon!

 

 

Részvétel az imádságon

Szent Benedek regulája és a szerzetesi hagyomány nyomán szerzetesközösségünk naponta többször összegyűlik a monostor szívében, a bazilikában, hogy Isten Igéjét hallgassa, és a zsoltárok szavával forduljon az embert megszólító Istenhez. A zsoltárimádság, a zsolozsma alkalmai tagolják a szerzetes napját és határozzák meg ritmusát. Reggel a vigílában és a laudesben, délben a napközi imaórában, este pedig a vesperásban szólalnak meg az ószövetségi zsoltárok, az újszövetségi szakaszok és az emberi költészet himnuszai. Az imádság rendje kiegészül még a naponta ünnepelt eucharisztiával.

A zsoltárimádságba való bekapcsolódásnak különféle módjai vannak. Lehet szavak nélkül, meditálva részt venni az imaórák liturgiáján. Ekkor a közösség ajkán felváltva megszólaló zsoltárversek mint a partot érő hullámok mossák és tisztítják belső világunkat. Lehet testtartásunkkal is bekapcsolódni az imádságba. Isten Igéjét ülve hallgatjuk, ugyanakkor Isten titkának, a Szentháromságnak említésekor tiszteletünk jeleként felállunk és meghajolunk. Testünk részesévé válik annak, amit szavaink vagy gondolataink kimondanak. Végül lehet szavunkkal és énekhangunkkal is bekapcsolódni a zsoltározásba. Meghívást kapunk ekkor arra, hogy szívünket szavainkhoz igazítsuk, és a zsoltárokban kifejeződő különféle élethelyzetekbe belemerészkedve a szorongatott, aggódó, megszabadult és ujjongó ember érzületéből szólítsuk meg az Istent.

Gyakorlati tudnivalók

  • A zsoltározás alatt ülünk, majd a Szentháromság említésekor felállunk.
  • Érdemes néhány perccel a kezdés előtt érkezni, így marad idő a tájékozódásra az oldalszámokról és egyéb praktikus dolgokról.

A zsolozsma helyszíne a bazilika. Vendégeink a padok szintjén tudnak helyet foglalni.

Labirintusjárás

Bokros Márk OSB

A pannonhalmi arborétumban található klasszikus labirintus a leghosszabb úton vezeti végig az útra kelőt a bejárat és a középpont között. Az út állandó lüktetése, a középponthoz való közeledés és az attól való távolodás hullámzása olyan belső, beavatási útvonallá, meditációs ösvénnyé teszi a labirintust, amely élethelyzetünktől és világlátásunktól függően a találkozás alkalma lehet önmagunkkal és a bennünk lakozó Istennel. A labirintusjárás során segítségül hívjuk a Biblia zsoltárait is, amelyek az emberi élettapasztalat sokféleségének megragadásával és kimondásával közelebb vihetnek mindahhoz, ami ott van bennünk.